Greenwashing

Greenwashing definition by retriever

Greenwashing

Greenwashing verwijst naar een marketingactiewaarbijbedrijvenzichzelfalsmilieuvriendelijk of duurzaampresenteren, terwijl ze in de praktijkweinig of geenmoeitedoen om hunschadelijkeinvloed op het milieu teverminderen. Het is eenvorm van misleidendereclame, met alsdoelconsumentente laten gelovendat het bedrijfzichserieusinzetvoorduurzaamheid, terwijldit in de praktijkniet het geval is.

Voorbeeld:

Een groot cosmeticabedrijf komt met een nieuwe lijn van "natuurlijke" huidverzorgingsproducten. Ze adverteren met prachtige foto’s van bloemen, planten en natuurlijke ingrediënten. De verpakkingen zijn ontworpen met aardetinten en ze beloven dat hun milieuvriendelijk zijn, zonder schadelijke chemicaliën.

Maar als je goed kijkt, blijkt uit onderzoek dat slechtseen paar van de gebruikte ingrediënten daadwerkelijk natuurlijk zijn, terwijl de rest nog steeds potentieel schadelijke chemicaliën bevat. Ook zijn de verpakkingen gemaakt van plastic dat niet goed kan worden gerecycled.

Het cosmeticabedrijf doet dus aan greenwashing omdat ze hun productlijn als "natuurlijk" en milieuvriendelijk promoten, terwijl dit in werkelijkheid niet helemaal klopt.

  • X icon
  • Linkedin icon
  • Email icon